Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Mobiliteit
Onderdelen
U bent hier: Home Gemeente Andere diensten Mobiliteit PICVerts (gemeentelijke groene- wegenplannen)

PICVerts (gemeentelijke groene- wegenplannen)

 


Al verschillende jaren wenst het Waals Gewest een nieuw mobiliteitsbeleid te ontwikkelen dat tegelijkertijd efficiënt, sociaal en milieuvriendelijk is. De aandacht wordt dus aan zwakke weggebruikers gegeven zoals voetgangers, fietsers, les ruiters... maar ook aan infrastrusturen die voor hen besteed zijn. De ontwikkeling van RAVeL, de opkomst van het concept van groene wegen of nog de rehabilitatieprojecten van paden en lokale wegen zijn bewijzen van onze interesse.
Het is in dit opzicht dat de Minister van binnenlandse Zaken en van Ambtenarenzaken, Philippe COURARD, in maart 2005 het proefproject " Plan d’Itinéraires Communaux Verts " of " PICVerts " opgebouwd heeft.
In een eerste fase werden 13 gemeenten geselecteerd om dit project te leiden.
Bij hen bevond zich ook de gemeente Hotton.
 

  • WELKE REISROUTE ZAL MIJN GEMEENTE ONTWIKKELEN?
De gemeente zal een reisroute van 850 m ontwikkelen die het centrum van Hotton met  Pré-RAVeL zal verbinden en die naar Erezée zal leiden en die ook niet ver van het dorp Ny zal langskomen.
De gemeente van Erezée zal in het kader van haar PCDR verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van het vervolg van de reisroute (ongeveer 5km) tot aan de brug van Erezée, waar het vertrek van de toeristische tramway van Aisne plaatsvindt.

De reisroute zal door het steegje gaan en dat de rues Haute, des Vergers en rue du Levant verbindt. De reisroute zal dan door de straat  Haie Notre-Dame gaan om aan het tracé van de oude lijn S.N.C.V. nr 620 aan te komen en die nu al in Pré-RAVeL ingericht is.

In het kader van de subsidies van de Minister zullen de uitbreidingswerken van dat steegje zo goed mogelijk ondernomen worden. Deze werken zullen bovendien een nieuwe verlichting en een nieuwe bebakening van de hele route bezorgen.


 

  • WELKE WEGGEBRUIKERS ZULLEN DEZE REISROUTE KUNNEN GEBRUIKEN? ZIJN ER MEER MOEILIJKE GEDEELTEN?

De reisroute zal voor alle types weggebruikers toegankelijk zijn (voetgangers, fietsers, rollers en personen met beperkte mobiliteit).
De weg zal ook voor ruiters openstaan maar hij zal jammer genoeg het beste aangepaste wegdek om met paarden te rijden niet kunnen bieden.

 
  • WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN DEZE NIEUWE INFRASTRUCTUUR ?
Op het gebied van de dagelijkse mobiliteit zal deze nieuwe wegroute de inwoners de mogelijkheid bieden naar het centrum van Hotton te gaan (gemeentebestuur, winkels, sportcentrum, cultureel centrum en vrije tijd…) vanuit Ny en daarna de nabijgelegen dorpen Soy, Fisenne en Érezée heel veilig te verbinden door de N807 te vermijden. Bovendien zal de wegroute een belangrijke bouwzone aandoen van ongeveer 70 nieuwe woningen en een commerciële ruimte die op hei eiland « En Rahisse » opgericht zou worden.

Voor wandelingliefhebbers zijn er nu al verschillende gedeelten van de wegroute overgenomen in het kader van wandelroutes en fietsroutes.

Wat de bestaande Pré-RAVeL tussen Hotton en Ny betreft, zal hij een wondermooi uitzicht bieden op de aangeslibde vlakte van deOurthe en de beek van Naives (site Natura 2000). Hij komt ook dichtbij het dorp Ny (één van de 22 « mooiste dorpen in Wallonië   ») en zijn kasteelhoeve (geklasseerd monument), een pedagogische boerderij en vooral een plaats voor verschillende toeristische en culturele activiteiten.

Om meer te weten over groene wegen en wandelpaden :

Algemene directie van de lokale overheid - PICVerts

De website van de spoorwegen

Europese vereniging van groene wegen

Document acties